De afwikkeling van verrekenbedingen

Online
€ 529,- excl. btw

Fysiek
€ 579,- excl. btw
Datum: Maandag 29 april 2024
Tijd: 09:30 - 16:45u
PO/PE Punten: 6
Locatie: Aristo Meeting Center Amsterdam
Docent: Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck

Algemene informatie

Na de inwerkingtreding van de Wet regels verrekenbedingen op 1 september 2002 – welke wet in belangrijke mate een codificatie is van arresten van de Hoge Raad – bleken nog vele rechtsvragen onbeantwoord. Vele zijn inmiddels in de rechtspraak beantwoord, in het bijzonder door de Hoge Raad. Het leerstuk van de verrekenbedingen is door de maatschappelijke ontwikkelingen echter volop in beweging. Steeds doemen nieuwe rechtsvragen op.

Het leerstuk van de verrekenbedingen is ook veelomvattend. Het verrekenbeding komt in vele vormen voor. Niet zelden worden het periodiek verrekenbeding en het finaal verrekenbeding in huwelijkse voorwaarden gecombineerd. Hetgeen dan weer discussies oproept bij de afwikkeling van die verrekenbedingen, in het bijzonder bij echtscheidingen. De omvang van het te verrekenen vermogen en daarmee van de verrekenvordering, is vaak een rechtsgeschil.

De verrekenbedingen blijven aanleiding voor rechtspraak en rechtsvragen. Het bewijsvermoeden van art. 1:141 lid 3 BW bijvoorbeeld, blijft voor procedures zorgen. De Hoge Raad heeft ter zake weer enkele richtinggevende arresten gewezen. De naar aanleiding van een recent arrest van de Hoge Raad weer opgelaaide discussie of een finaal verrekenbeding dat ook werkt bij overlijden een quasi-legaat is, is een ander voorbeeld. Voor de rechtspraktijk heel relevante rechtsvragen.

Regelmatig hebben de echtgenoten die een verrekenbeding of verrekenbedingen zijn overeengekomen, ook een of meer goederen (veelal onroerend goed) in gemeenschappelijke eigendom (eenvoudige of vrije gemeenschap). Hoe ga je om met de afwikkeling van de verbintenisrechtelijke of pseudo gemeenschap en de goederenrechtelijke gemeenschap?

In deze cursus komende veel aspecten van de afwikkeling van verrekenbedingen aan de orde. Bespreking van de richtinggevende arresten van de Hoge Raad vormen een belangrijk onderdeel van de cursus. Zo komen de navolgende onderwerpen ter sprake:

 • Welke bepalingen zijn van dwingend recht en welke van regelend recht
 • Verrekentijdvak
 • Niet nagekomen periodiek verrekenbeding
 • De beide bewijsvermoedens bij de verrekenbedingen,
 • Wie moet wat stellen en bewijzen
 • Erfrechtelijke verkrijgingen en giften, verrekenen of niet
 • Vergoedingsvorderingen verrekenen
 • Omvang van het te verrekenen vermogen/methodiek
 • Finaal verrekenbeding en quasi-legaat
 • Verdelen en verrekenen
 • Betaling van de verrekenvordering

De docent is Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck, thans counsel bij SmeetsGijbels Advocaten, emeritus hoogleraar VU Amsterdam, oud-raadsheer Gerechtshof Den Haag en oud-notaris.

Overige informatie

Deze cursus wordt in het Aristo Meeting Center Amsterdam (Sloterdijk) verzorgd. De cursus zal ook middels een livestream te volgen zijn. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u de cursus op locatie wilt volgen of online middels de livestream.

Deelname op locatie

Bij deelname op locatie bedraagt de cursus € 579,- excl. btw. Lunch (open buffet) is inbegrepen, alsook onbeperkt thee, koffie, frisdrank/fruitwater, koekjes en snoeplekkernij.

Het Aristo Meeting Center ligt direct naast NS-station Amsterdam Sloterdijk en is daarom uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Aristo Meeting Center beschikt ook over een eigen parkeergarage met een maximumtarief van € 12,50 bij parkeren tot 10 uur.

Deelname online

Online deelname bedraagt € 529,- excl. btw.

Programma

Datum: 29 april 2024
Tijd: 09:30 tot 16:45 uur

Docenten

Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck

Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck

Fons Stollenwerck is sinds zijn afstuderen en promoveren werkzaam geweest als rechter bij de rechtbank Arnhem en als notaris bij verschillende kantoren. Na zijn vertrek bij de rechtbank Arnhem werd hij raadsheer- plaatsvervanger bij het Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch. Daarnaast is hij tevens als raadsheer verbonden aan het Gerechtshof Amsterdam (Notariskamer). Hij is sinds juni 2008 voorzitter van het bestuur van de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap en van het Pitlo Fonds. Hij is verder (hoofd)redacteur van enkele tijdschriften, lid Wetenschappelijke Advies Raad (WAR) van EPN en hoofddocent van de EPN/Grotius opleiding Estate Planning. Verder is hij counsel bij SmeetsGijbels Advocaten en emeritus hoogleraar bij de VU Amsterdam.

Fons Stollenwerck is gespecialiseerd in het relatievermogensrecht, erfrecht en notarieel tuchtrecht.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een I am Legal-account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

6

Gerelateerde cursussen

Hybride
22 nov 2024
4 punten

Civiele en fiscale aspecten van schenken

mr. P. (Peter) Blokland
Zeker aan het einde van het jaar staat het schenken bij uw cliënten weer volop in de belangstelling. Het volgen van deze cursus helpt u, hen adequaat te adviseren. De...
Online
19 nov 2024
3 punten

Patroonscursus (opfris)

Drs. A. (Alexandra) Gerny
De opfriscursus is bedoeld voor patroons die hun expertise willen verdiepen, hun professionele vaardigheden willen aanscherpen en bovendien willen voldoen aan de eisen van de NOvA. Het programma staat van...
Hybride
07 okt 2024
4 punten

Masterclass Huwelijksvermogensrecht

Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck
Het huwelijksvermogensrecht blijft steeds in beweging. Bekend zijn bijvoorbeeld de arresten van de Hoge Raad van 2019 over de vergoedingsrechten bij gehuwden en samenwoners, maar ook over verknochtheid heeft de...
Online
08 okt 2024
6 punten

Patroonscursus (basis)

Drs. A. (Alexandra) Gerny
Als patroon heeft u een grote invloed op succes en welzijn van uw advocaat-stagiair. Denk even terug aan uw eigen opleiding: Bent u een goede advocaat ondanks of dankzij uw...
© Copyright 2024 I am Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling