Civiele en fiscale aspecten van schenken

Online
€ 355,- € 305,-

Fysiek
€ 385,- € 335,-
Datum: Vrijdag 22 november 2024
Tijd: 13:15 - 17:45u
PO/PE Punten: 4
Locatie: Aristo Meeting Center Amsterdam
Docent: mr. P. (Peter) Blokland

Deelname op locatie: Indien u zich voor 8 november 2024 inschrijft betaalt u € 335,- excl. btw voor deze cursus in plaats van € 385,- excl. btwDeelname online: Indien u zich voor 8 november 2024 inschrijft betaalt u € 305,- excl. btw voor deze cursus in plaats van € 355,- excl. btw

Algemene informatie

Zeker aan het einde van het jaar staat het schenken bij uw cliënten weer volop in de belangstelling. Het volgen van deze cursus helpt u, hen adequaat te adviseren.

De docent brengt 35 jaar ervaring in de estate-planningspraktijk mee, en dat staat er voor garant dat u niet alleen theoretische kennis meekrijgt maar vooral ook praktische adviezen om uw cliënten verder te helpen.

Uiteraard wordt aandacht besteed aan de nieuwste ontwikkelingen, zoals de recente uitspraken van de Hoge Raad over de gemeenschap van een “en/of”-rekening en de breukdelengemeenschap.

In de cursus zullen onder meer de volgende onderwerpen de revue passeren:

 • de civiele en fiscale begrippen schenking en gift
 • de repeterende schenking
 • de vrijstellingen voor de schenkbelasting
 • schenking en WOZ-waarde; het waarderingsbesluit van 15 juni 2022
 • rente-overeenkomsten en vervroegde aflossing overbedelingsschulden
 • de “papieren” schenking; het artikel 10-besluit van 18 oktober 2016
 • de renteloze/laagrentende lening en de “win/win”-lening
 • herroepelijke schenkingen
 • de mogelijkheden van twee- en meertrapsschenkingen
 • schenking en huwelijksvermogensrecht
 • de (in- en) uitsluitingsclausule

U krijgt voldoende ruimte om uw concrete vragen te stellen tijdens de cursus.

Overige informatie

Deze cursus wordt in het Aristo Meeting Center Amsterdam (Sloterdijk) verzorgd. De cursus zal ook middels een livestream te volgen zijn. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u de cursus op locatie wilt volgen of online middels de livestream.

Deelname op locatie

Bij deelname op locatie bedraagt de cursus € 385,- excl. btw. Onbeperkt thee, koffie, frisdrank/fruitwater, koekjes en snoeplekkernij is inbegrepen.

Deelname online

Online deelname bedraagt € 355,- excl. btw.

Programma

Datum: 22 november 2024
Tijd: 13:15 tot 17:45 uur

Docenten

mr. P. (Peter) Blokland

mr. P. (Peter) Blokland

Mr. P. (Peter) Blokland is (tot april 2024 als notaris en thans als adviseur) verbonden aan Daamen de Kort van Tuijl Notarissen te Tilburg, waar hij zich vrijwel uitsluitend op estate planning toelegt. Hij is geboren en getogen te Utrecht, waar hij ook privaatrecht (1986) en notariaat (1989) studeerde. Vanuit zijn praktijkervaring als notarieel estate planner geeft hij post-academische cursussen op het gebied van estate planning, huwelijksvermogensrecht, erfrecht en notarieel recht.

Peter Blokland is onder meer lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) en docent aan de Grotius Specialisatieopleiding Estate Planning en de Grotius Specialisatieopleiding Erfrecht.

Hij is hoofdredacteur van het tijdschrift Juridische Berichten voor het Notariaat (JBN) en mede-auteur van het Compendium Estate Planning en van het Praktijkhandboek Familievermogensrecht, en publiceert regelmatig in vakbladen als het WPNR en het Fiscaal Tijdschrift Vermogen (FTV).

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een I am Legal-account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

4

Gerelateerde cursussen

Online
01 okt 2024
3 punten

Patroonscursus (opfris)

Drs. A. (Alexandra) Gerny
De opfriscursus is bedoeld voor patroons die hun expertise willen verdiepen, hun professionele vaardigheden willen aanscherpen en bovendien willen voldoen aan de eisen van de NOvA. Het programma staat van...
Online
08 okt 2024
6 punten

Patroonscursus (basis)

Drs. A. (Alexandra) Gerny
Als patroon heeft u een grote invloed op succes en welzijn van uw advocaat-stagiair. Denk even terug aan uw eigen opleiding: Bent u een goede advocaat ondanks of dankzij uw...
Hybride
07 okt 2024
4 punten

Masterclass Huwelijksvermogensrecht

Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck
Het huwelijksvermogensrecht blijft steeds in beweging. Bekend zijn bijvoorbeeld de arresten van de Hoge Raad van 2019 over de vergoedingsrechten bij gehuwden en samenwoners, maar ook over verknochtheid heeft de...
Hybride
06 dec 2024
4 punten

Actualiteiten Erfrecht

Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck
In deze cursus komen de allerlaatste ontwikkelingen in het Erfrecht aan de orde. In het bijzonder de belangrijkste jurisprudentie van de afgelopen tijd wordt behandeld. Recente erfrechtuitspraken van de Hoge...
© Copyright 2024 I am Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling