Jaarrekening-analyse voor juridische professionals

Online
€ 355,- excl. btw

Fysiek
€ 385,- excl. btw
Datum: Maandag 11 december 2023
Tijd: 13:00 - 17:30u
PO/PE Punten: 4
Locatie: Aristo Meeting Center Amsterdam
Docenten: Dr. D.H. (Dick) van Offeren, Drs. I.K. (Inge-Lisa) Toxopeus

Algemene informatie

Het lezen en vooral ook begrijpen van een jaarrekening is voor de meeste juridische professionals, waaronder advocaten en notarissen, geen dagelijkse kost. Dit terwijl zij in hun praktijk met enige regelmaat te maken krijgen met dergelijke ‘cijfers’. Er zijn talloze situaties te bedenken waarin de jaarrekening een rol speelt en inzicht verlangt. Denk bijvoorbeeld aan het beoordelen van de levensvatbaarheid en liquiditeit van een onderneming, het herkennen van zogenaamde ‘red flags’ in de cijfers bij faillissement situaties of in een echtscheidingsprocedure waar één van de echtelieden een onderneming drijft. Ook bij fusies, overnames en reorganisaties is kennis en inzicht in de jaarrekening essentieel. 

Het belang van de jaarrekening voor notarissen heeft volgens de Koninklijk Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) ook een andere dimensie. Volgens de NBA dient de notaris ook over de nodige financiële kennis en inzichten te beschikken om zijn poortwachtersrol vanuit de Wwft goed te kunnen vervullen.

Daarom is het kritisch en analytisch leren lezen en begrijpen van een jaarrekening onmisbaar voor een juridische professional. 

In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Het institutionele kader rondom de jaarrekening en de verschillende standaarden (Boek 2 BW, titel 9 De jaarrekening en het bestuursverslag, Richtlijnen voor de jaarverslaggeving en de International Financial Reporting Standards (IFRS));
  • De inhoud van de jaarrekening: wat staat er op de balans, in de winst- en verliesrekening, in het kasstroomoverzicht en hoe interpreteer ik dat? Ook wordt stilgestaan bij de samenhang van de verschillende onderdelen van de jaarrekening;
  • De jaarrekening in de praktijk: tijdens de cursus bespreken de docenten stap voor stap een jaarrekening uit de praktijk.

Na afloop van de cursus is uw basiskennis van jaarrekeningen weer up-to-date en bent u in staat op hoofdlijnen te begrijpen wat er in een jaarrekening staat en op welk normenkader de jaarrekening die u leest, is gebaseerd. U kunt de opgedane kennis na afloop van de cursus direct toepassen in uw dagelijkse praktijk.

Doelgroep: advocaten, notarissen, (bedrijfs)juristen, gerechtsdeurwaarders, belastingadviseurs en medewerkers van trustkantoren.

Overige informatie

Deze cursus wordt in het Aristo Meeting Center Amsterdam (Sloterdijk) verzorgd. De cursus zal ook middels een livestream te volgen zijn. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u de cursus op locatie wilt volgen of online middels de livestream.

Deelname op locatie

Bij deelname op locatie bedraagt de cursus € 395,- excl. btw.

Deelname online

Online deelname bedraagt € 365,- excl. btw.

Programma

Datum: 11 december 2023
Tijd: 13:00 tot 17:30 uur

Docenten

Dr. D.H. (Dick) van Offeren

Dr. D.H. (Dick) van Offeren

Dick van offeren studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Hij heeft als universitair (hoofd)docent aan deze beide universiteiten gewerkt en is thans docent Financial Accounting Theory bij de accountants- en de controllersopleidingen van de Nyenrode Business Universiteit. Naast zijn onderwijs doet hij onderzoek op het gebied van de jaarrekening van ondernemingen. Hij publiceert zijn onderzoeksresultaten in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften. Hij was als senior research associate verbonden aan het Center for International Financial Analysis and Research (CIFAR) in Princeton (NJ, USA).

Drs. I.K. (Inge-Lisa) Toxopeus

Drs. I.K. (Inge-Lisa) Toxopeus

Inge-Lisa is haar carrière in 1998 begonnen in de internationale controlepraktijk van PWC.  Na het behalen van haar RA-titel maakte zij binnen PWC de overstap naar de forensische afdeling. Binnen deze afdeling heeft zij zich gespecialiseerd in het uitvoeren en managen van fraudeonderzoeken en het begroten van vermogensschade. Daarna was Inge-Lisa o.a. werkzaam bij NautaDutilh en BDO Forensics & Litigation Support. Inge-Lisa is thans als partner verbonden aan Hermes Advisory en heeft in 2021 de opleiding business valuation gevolgd en is sinds 2022 als register valuator ingeschreven bij het Nirv. Daarnaast geeft zij bij verschillende instanties les aan accountants en advocaten.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een I am Legal-account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

4

Gerelateerde cursussen

Hybride
14 okt 2024
4 punten

Vertegenwoordiging en besluitvorming bij personenvennootschappen

Prof. Mr. C.A. (Kid) Schwarz
Het vertegenwoordigingsrecht van Boek 3 en de verbijzondering van dat recht in Boek 2 krijgt in deze cursus de volle aandacht. We gaan van vertegenwoordiging bij maatschap, VOF en CV...
Online
27 mei 2024
6 punten

Patroonscursus (basis)

Drs. A. (Alexandra) Gerny
Als patroon heeft u een grote invloed op succes en welzijn van uw advocaat-stagiair. Denk even terug aan uw eigen opleiding: Bent u een goede advocaat ondanks of dankzij uw...
Online
17 okt 2024
2 punten

Verdiepingscursus Wwft

Mr. dr. J.A. (Arnaud) Booij
De NOVA schrijft voor dat advocaten elk jaar weer op de hoogte worden gehouden van de anti-witwaswetgeving Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme) en daarvoor een cursus moeten...
Fysiek
11 nov 2024
6 punten

Framing en reframing voor juristen

mr. A.A. (Arthur) Noordhuis
Bent u een ja-jurist of een nee-jurist met een afvinklijstje?  Wilt u een gewone burger of één met vlees? Europese Grondwet, Sleepwet, juridisch geneuzel? Kennis van framing en reframing is...
© Copyright 2024 I am Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling