Jaarrekening-analyse voor juridische professionals

Online
€ 365,- € 325,-

Fysiek
€ 395,- € 355,-
Datum: Dinsdag 10 oktober 2023
Tijd: 13:30 - 18:00u
PO/PE Punten: 4
Locatie: Aristo Meeting Center Amsterdam
Docenten: Dr. D.H. (Dick) van Offeren, Drs. I.K. (Inge-Lisa) Toxopeus

Deelname op locatie: Indien u zich voor 27 september 2023 inschrijft betaalt u € 355,- excl. btw voor deze cursus in plaats van € 395,- excl. btwDeelname online: Indien u zich voor 27 september 2023 inschrijft betaalt u € 325,- excl. btw voor deze cursus in plaats van € 365,- excl. btw

Algemene informatie

Het lezen en vooral ook begrijpen van een jaarrekening is voor de meeste juridische professionals, waaronder advocaten en notarissen, geen dagelijkse kost. Dit terwijl zij in hun praktijk met enige regelmaat te maken krijgen met dergelijke ‘cijfers’. Er zijn talloze situaties te bedenken waarin de jaarrekening een rol speelt en inzicht verlangt. Denk bijvoorbeeld aan het beoordelen van de levensvatbaarheid en liquiditeit van een onderneming, het herkennen van zogenaamde ‘red flags’ in de cijfers bij faillissement situaties of in een echtscheidingsprocedure waar één van de echtelieden een onderneming drijft. Ook bij fusies, overnames en reorganisaties is kennis en inzicht in de jaarrekening essentieel. 

Het belang van de jaarrekening voor notarissen heeft volgens de Koninklijk Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) ook een andere dimensie. Volgens de NBA dient de notaris ook over de nodige financiële kennis en inzichten te beschikken om zijn poortwachtersrol vanuit de Wwft goed te kunnen vervullen.

Daarom is het kritisch en analytisch leren lezen en begrijpen van een jaarrekening onmisbaar voor een juridische professional. 

In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Het institutionele kader rondom de jaarrekening en de verschillende standaarden (Boek 2 BW, titel 9 De jaarrekening en het bestuursverslag, Richtlijnen voor de jaarverslaggeving en de International Financial Reporting Standards (IFRS));
  • De inhoud van de jaarrekening: wat staat er op de balans, in de winst- en verliesrekening, in het kasstroomoverzicht en hoe interpreteer ik dat? Ook wordt stilgestaan bij de samenhang van de verschillende onderdelen van de jaarrekening;
  • De jaarrekening in de praktijk: tijdens de cursus bespreken de docenten stap voor stap een jaarrekening uit de praktijk.

Na afloop van de cursus is uw basiskennis van jaarrekeningen weer up-to-date en bent u in staat op hoofdlijnen te begrijpen wat er in een jaarrekening staat en op welk normenkader de jaarrekening die u leest, is gebaseerd. U kunt de opgedane kennis na afloop van de cursus direct toepassen in uw dagelijkse praktijk.

Doelgroep: beginnende en meer ervaren advocaten, notarissen, (bedrijfs)juristen, gerechtsdeurwaarders, belastingadviseurs en medewerkers van trustkantoren.

Overige informatie

Deze cursus wordt in het Aristo Meeting Center Amsterdam (Sloterdijk) verzorgd. De cursus zal ook middels een livestream te volgen zijn. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u de cursus op locatie wilt volgen of online middels de livestream.

Deelname op locatie

Bij deelname op locatie bedraagt de cursus € 395,- excl. btw.

Deelname online

Online deelname bedraagt € 365,- excl. btw.

Programma

Datum: 10 oktober 2023
Tijd: 13:30 tot 18:00 uur

Docenten

Dr. D.H. (Dick) van Offeren

Dr. D.H. (Dick) van Offeren

Dick van offeren studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Hij heeft als universitair (hoofd)docent aan deze beide universiteiten gewerkt en is thans docent Financial Accounting Theory bij de accountants- en de controllersopleidingen van de Nyenrode Business Universiteit. Naast zijn onderwijs doet hij onderzoek op het gebied van de jaarrekening van ondernemingen. Hij publiceert zijn onderzoeksresultaten in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften. Hij was als senior research associate verbonden aan het Center for International Financial Analysis and Research (CIFAR) in Princeton (NJ, USA).

Drs. I.K. (Inge-Lisa) Toxopeus

Drs. I.K. (Inge-Lisa) Toxopeus

Inge-Lisa is haar carrière in 1998 begonnen in de internationale controlepraktijk van PWC.  Na het behalen van haar RA-titel maakte zij binnen PWC de overstap naar de forensische afdeling. Binnen deze afdeling heeft zij zich gespecialiseerd in het uitvoeren en managen van fraudeonderzoeken en het begroten van vermogensschade. Daarna was Inge-Lisa o.a. werkzaam bij NautaDutilh en BDO Forensics & Litigation Support. Inge-Lisa is thans als partner verbonden aan Hermes Advisory en heeft in 2021 de opleiding business valuation gevolgd en is sinds 2022 als register valuator ingeschreven bij het Nirv. Daarnaast geeft zij bij verschillende instanties les aan accountants en advocaten.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een I am Legal-account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

4

Gerelateerde cursussen

Hybride
03 apr 2023
4 punten

Actualiteiten Ondernemingsrecht

Prof. mr. G. (Gerard) van Solinge, Mr. F. (Fons) Leijten
Onder de bezielende leiding van Gerard van Solinge en Fons Leijten wordt u in 4 uur volledig bijgepraat over de meest belangwekkende ontwikkelingen op het terrein van het ondernemingsrecht. Aan de...
Online
02 nov 2023
2 punten

Privacy in het Ondernemingsrecht

Mr. F.C. (Friederike) van der Jagt
Binnen de ondernemingsrechtpraktijk kunt u niet om de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heen. Of het nu gaat om een overname of om het afhandelen van een faillissement; privacyaspecten spelen steeds...
Hybride
07 nov 2023
6 punten

Waardering van ondernemingen & jaarrekening-analyse voor juristen

Prof. dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA, Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse, Dr. M.J.R. (Marc) Broekema
Inleiding De komende jaren zal bij veel familiebedrijven een nieuwe generatie het roer van de vorige generatie overnemen. In dat verband zal de waarde van de onderneming moeten worden bepaald....
Hybride
16 mei 2023
4 punten

Actualiteiten Insolventierecht

Prof. mr. N.E.D. (Dennis) Faber
Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan de meest in het oog springende jurisprudentie op het terrein van het Insolventierecht van het afgelopen jaar. De belangrijkste kernonderwerpen van het Insolventierecht...
© Copyright 2023 I am Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling