Het aansprakelijkheidsrecht van morgen (hot topics & trends)

Online
€ 355,- excl. btw

Fysiek
€ 385,- excl. btw
Datum: Woensdag 24 april 2024
Tijd: 13:15 - 17:45u
PO/PE Punten: 4
Locatie: Aristo Meeting Center Amsterdam
Docent: Prof. mr. A.L.M. (Anne) Keirse

Algemene informatie

Deze cursus biedt een verdiepend inzicht in de actuele bewegingen en ontwikkelingen in het buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht. 

Besproken wordt hoe het aansprakelijkheidsrecht zich heeft ontwikkeld en hoe het zich momenteel ontwikkelt om aldus inzicht te bieden in het aansprakelijkheidsrecht van morgen. De actuele tendensen worden geduid met het doel daarop in te kunnen spelen. Aan de orde komen de belangrijkste aansprakelijkheidsarresten van de Hoge Raad gewezen in de laatste jaren alsook nieuwe wetgeving op het terrein van het aansprakelijkheidsrecht. Aldus worden de hot topics in het aansprakelijkheidsrecht uitgediept. Dit betekent aandacht voor de (on)mogelijkheden van collectief procederen en de vergaande relativering van het leerstuk van verjaring van schadevergoedingsvorderingen. Ook wordt de actuele trend van ruimere vergoedingsmogelijkheden voor immateriële schade belicht. Verhelderd worden de beruchte causaliteitsperikelen en de complexiteit die gepaard gaat met het (doen) vaststellen van schade en de omvang van de schadevergoedingsplicht. Voorts wordt besproken hoe om te gaan met onzeker causaal verband, mede aansprakelijkheid, proportionele aansprakelijkheid en kansschade.

Onderwerpen:

Ontwikkelingslijnen in het aansprakelijkheidsrecht

o   Golfbewegingen door de eeuwen heen

o   Actuele tendensen in het aansprakelijkheidsrecht in Nederland en Europa 

Hot topics in het aansprakelijkheidsrecht

o   Collectieve handhaving: WAMCA 

o   Causaliteitsperikelen & schadevraag

o   Proportionele aansprakelijkheid & verlies van een kans

o   Immateriële schade waaronder schokschade

o   Verjaring & de voortdurende relativering

Overige informatie

Deze cursus wordt in het Aristo Meeting Center Amsterdam (Sloterdijk) verzorgd. De cursus zal ook middels een livestream te volgen zijn. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u de cursus op locatie wilt volgen of online middels de livestream.

Deelname op locatie

Bij deelname op locatie bedraagt de cursus € 385,- excl. btw. Onbeperkt thee, koffie, frisdrank/fruitwater, koekjes en snoeplekkernij is inbegrepen.

Deelname online

Online deelname bedraagt € 355,- excl. btw.

Programma

Datum: 24 april 2024
Tijd: 13:15 tot 17:45 uur

Docenten

Prof. mr. A.L.M. (Anne) Keirse

Prof. mr. A.L.M. (Anne) Keirse

Prof. Keirse is raadsheer bij het Gerechtshof Amsterdam. Daarnaast is zij als hoogleraar burgerlijk recht verbonden aan het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law van de Universiteit Utrecht.  Zij is lid van de European Group on Tort Law en de International Academy of Commercial and Consumer Law. Zij is fellow van het European Centre of Tort and Insurance Law. Prof. Keirse publiceert over diverse onderwerpen, met name op het gebied van Europees verbintenissenrecht, aansprakelijkheidsrecht, contractenrecht en bouwrecht. Ook is zij als arbiter actief op deze terreinen. Zij is voorts gastannotator voor de Nederlandse Jurisprudentie.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een I am Legal-account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

4

Gerelateerde cursussen

Hybride
02 dec 2024
4 punten

Verdiepingscursus Erfpacht en Opstal

Prof. mr. F.J. (Fokke Jan) Vonck
De rechten van erfpacht en opstal worden voor uiteenlopende doelen gebruikt. Gemeenten vestigen erfpachtrechten om grip te houden op het gebruik van de grond; pensioenfondsen en woningbouwverenigingen gebruiken erfpacht als...
Hybride
16 okt 2024
6 punten

Meerzijdige verantwoordelijkheid voor de schade(omvang)

Prof. mr. A.L.M. (Anne) Keirse
Schade is meer dan eens het gevolg van een samenloop van omstandigheden waarvoor meerdere betrokken partijen verantwoordelijk zijn. Als bijvoorbeeld een architect een rekenfout maakt, die ten onrechte niet door...
Online
16 dec 2024
2 punten

Actualiteiten Contractenrecht

Prof. mr. A.L.M. (Anne) Keirse
Praktijkgerichte cursus over de belangrijkste recente arresten van de Hoge Raad op het terrein van het contractenrecht. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer uitleg, algemene voorwaarden, verzuim, ingebrekestelling, overeenkomsten...
Hybride
11 dec 2024
3 punten

Het toepasselijk recht op overeenkomsten aan de hand van Rome I

Prof. mr. C.G. (Cathalijne) van der Plas
In deze cursus zal een actueel overzicht worden gegeven van het conflictenrecht op overeenkomsten. Aan de hand van de jurisprudentie van het Hof van Justitie zal u door de verwijzingsregels...
© Copyright 2024 I am Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling