Waardering van ondernemingen & jaarrekening-analyse voor juristen

~ aanbevolen cursus ~

Online
€ 529,- € 429,-

Fysiek
€ 579,- € 471,-
Datum: Donderdag 12 december 2024
Tijd: 09:30 - 16:45u
PO/PE Punten: 6
Locatie: Aristo Meeting Center Amsterdam
Docenten: Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA, drs. D. (Daniël) Peters

Deelname op locatie: Indien u zich voor 28 november 2024 inschrijft betaalt u € 471,- excl. btw voor deze cursus in plaats van € 579,- excl. btwDeelname online: Indien u zich voor 28 november 2024 inschrijft betaalt u € 429,- excl. btw voor deze cursus in plaats van € 529,- excl. btw

Algemene informatie

Inleiding

De komende jaren zal bij veel familiebedrijven een nieuwe generatie het roer van de vorige generatie overnemen. In dat verband zal de waarde van de onderneming moeten worden bepaald. Daarnaast worden ondernemingen of delen daarvan ook regelmatig gekocht door en verkocht aan ‘derden’. Het is daarbij de vraag hoe de waarde van een onderneming of de waarde van de aandelen van een organisatie moeten worden bepaald. Welke aanknopingspunten zijn daarvoor aanwezig? 

In de praktijk circuleren simpele rekenregels om een bedrag te berekenen. Maar leidt dat tot de waarde van een onderneming? Mag je daarvan uitgaan om vast te stellen wat een reële waardering zou zijn? Ook de jaarrekening wordt in de praktijk als vertrekpunt voor de waardering genomen. Maar kan dat eigenlijk wel? Een begrijpelijke vraag die in de praktijk veelvuldig wordt gesteld, maar die voor de beantwoording wel enige toelichting behoeft. Wat zijn de uitgangspunten van een jaarrekening en hoe verhoudt deze zich tot de waarde van de onderneming waarvoor deze is opgemaakt? Overigens is naast de waarde van een onderneming ook de prijs een relevant gegeven. Komen deze grootheden met elkaar overeen? In de praktijk zit regelmatig licht tussen waarde en prijs. Hoe is dat verklaarbaar? En wat is daarbij acceptabel? Bij de waardering van een onderneming (of de aandelen daarvan) in een concrete situatie is het van belang zicht te hebben op de uitgangspunten en rekenmethoden.

Deze en soortgelijke vragen staan centraal in deze praktijkgerichte cursus. Vanuit theoretische ankerpunten maken de docenten de vertaalslag naar de praktijk van waardering van (aandelen van) ondernemingen. Daarbij worden ook de bronnen van informatie benoemd die daarvoor relevant zijn, waaronder de jaarrekening. 

Het waarderen van ondernemingen is een specialisme geworden. De docenten zijn werkzaam in de praktijk maar baseren zich daarbij op achterliggende uitgangspunten en theorieën.

Programma

Hoe kom je tot de waardering van een onderneming? Welke uitgangspunten hanteer je daarbij? Waar vind ik de juiste informatie? Wat kan ik met de jaarrekening daarbij? Deze en soortgelijke vragen staan centraal in deze cursus. 

Het programma is er op gericht u handvatten te geven voor de waardering van ondernemingen in de praktijk. Na afloop van de cursus kunt u benoemen wat het belang is van de jaarrekening bij het waarderen van een onderneming. Tevens hebt u zicht op de waarderingsmethoden en op de stappen in het proces van de waardering van een onderneming. Daardoor bent u in staat om kritische vragen te stellen bij de waardebepaling van ondernemingen. 

Vanuit een theoretische analyse nemen de docenten u mee naar een vertaling voor de praktijk. U wordt daarbij van harte uitgenodigd tijdens de cursus uw praktijkervaringen in te brengen. 

Voor wie bestemd?

Deze cursus is bestemd voor advocaten, (kandidaat)notarissen, juristen en financials met enige (basis)kennis van het jaarrekeningenrecht en die de waardering van ondernemingen kritisch moeten kunnen bevragen.

Docenten

De cursus wordt gegeven door ervaren docenten, die hun sporen hebben verdiend in de wetenschap en in de praktijk. Prof. dr. mr. Jurriën van der Heijden RA is verbonden aan de Business Universiteit Nyenrode en de Belastingdienst. Drs. D. Peters MiF MBV RV is partner business valuator bij ValueBase B.V.

Overige informatie

Deze cursus wordt in het Aristo Meeting Center Amsterdam (Sloterdijk) verzorgd. De cursus zal ook middels een livestream te volgen zijn. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u de cursus op locatie wilt volgen of online middels de livestream.

Deelname op locatie

Bij deelname op locatie bedraagt de cursus € 579,- excl. btw. Lunch (open buffet) is inbegrepen, alsook onbeperkt thee, koffie, frisdrank/fruitwater, koekjes en snoeplekkernij.

Het Aristo Meeting Center ligt direct naast NS-station Amsterdam Sloterdijk en is daarom uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Aristo Meeting Center beschikt ook over een eigen parkeergarage met een maximumtarief van € 12,50 bij parkeren tot 10 uur.

Deelname online

Online deelname bedraagt € 529,- excl. btw.

Programma

Datum: 12 december 2024
Tijd: 09:30 tot 16:45 uur

De cursus is opgebouwd uit de delen jaarrekening en waardering van ondernemingen.

In de ochtend lig de focus op de beantwoording van onder andere de volgende vragen:

 • Wat is de betekenis van de jaarrekening voor de waardering van een onderneming?
 • Waarom is een jaarrekening niet zonder meer geschikt als basis voor een waardering?
 • Wat is het belang van verschillende winstcijfers in de jaarrekening?
 • Welke vrijheid hebben ondernemers bij het opstellen van een jaarrekening?
 • Kunnen de gegevens uit de jaarrekening gewoon worden gevolgd?
 • Kan de accountant van de waarde van een onderneming vaststellen?

In middag van de cursusdag worden de volgende vragen opgepakt en beantwoord:

 • Welke methoden kunnen worden gebruikt voor de waardering van een onderneming?
 • Wat houdt de discounted-cashflow(DCF)-methode in?
 • Welk stappen worden in het waarderingsproces gezet?
 • Waar haal ik de juist informatie vandaan?
 • Hoe weet ik of ik alle relevante informatie heb?
 • Hoe kan prognoses en verwachtingen beoordelen?
 • Hoe wordt een vermogenskostenvoet (bijv. een WACC) bepaald?
 • Waar kan het fout gaan in het waarderingsproces

Docenten

Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA

Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA

Jurriën van der Heijden studeerde fiscale economie, fiscaal recht en accountancy. Sinds 1990 is hij werkzaam bij het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst. Van 1999 tot en met 2003 was hij tevens werkzaam als universtair docent aan de Universiteit Leiden. In 2006 promoveerde hij op het onderwerp Winstrealisatie bij onderhanden werk volgens goed koopmansgebruik. Jurriën is tevens verbonden aan Nyenrode Business University.

drs. D. (Daniël) Peters

drs. D. (Daniël) Peters

Daniël begon zijn carrière op de waarderings- en corporate finance afdeling van een multidisciplinair accountantskantoor. Hij heeft een Master of Science-graad in bedrijfseconomie en een post-mastergraad in business valuation (MBV) en finance (MiF). Daniël is momenteel Partner Business Valuator bij ValueBase B.V. 

Als projectmeester begeleidde hij professionals van de opleiding Business Valuation aan TIAS Business School. Daniël verzorgt regelmatig trainingen en cursussen op het gebied van bedrijfswaardering voor vakgenoten, accountants, fiscalisten en juristen. Voor de beroepsvereniging NiRV is hij lid van de commissies Vaktechniek en Toelating. Daniël staat als deskundige ingeschreven in het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD).

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een I am Legal-account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

6

Gerelateerde cursussen

Hybride
21 nov 2024
4 punten

Statuten, stemovereenkomsten en aandeelhoudersovereenkomsten

Prof. Mr. C.A. (Kid) Schwarz
In deze cursus wordt ingegaan op aard en structuur van de verschillende rechtspersonen naar privaatrecht en de machtsverhoudingen in de vennootschap. Hierbij komen thema’s als verantwoording van bestuur, aspecten van...
Online
17 okt 2024
2 punten

Verdiepingscursus Wwft

Mr. dr. J.A. (Arnaud) Booij
De NOVA schrijft voor dat advocaten elk jaar weer op de hoogte worden gehouden van de anti-witwaswetgeving Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme) en daarvoor een cursus moeten...
Hybride
24 sep 2024
6 punten

Masterclass Reorganisatie

Prof. mr. dr. A.R. (Ruben) Houweling, mr. D. (Daniël) van Gerven
Tijdens deze masterclass gaan prof. Ruben Houweling en mr. Daniël van Gerven diep in op de juridische aspecten van een zorgvuldig voorbereidde reorganisatie. Aan de hand van praktische voorbeelden uit...
Online
01 okt 2024
3 punten

Patroonscursus (opfris)

Drs. A. (Alexandra) Gerny
De opfriscursus is bedoeld voor patroons die hun expertise willen verdiepen, hun professionele vaardigheden willen aanscherpen en bovendien willen voldoen aan de eisen van de NOvA. Het programma staat van...
© Copyright 2024 I am Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling