Waardering van ondernemingen & jaarrekening-analyse voor juristen

Online
€ 529,- excl. btw

Fysiek
€ 579,- excl. btw
Datum: Dinsdag 7 november 2023
Tijd: 09:30 - 16:45u
PO/PE Punten: 6
Locatie: Aristo Meeting Center Amsterdam (Sloterdijk)
Docenten: Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA, Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse, Dr. M.J.R. (Marc) Broekema

Algemene informatie

Inleiding

De komende jaren zal bij veel familiebedrijven een nieuwe generatie het roer van de vorige generatie overnemen. In dat verband zal de waarde van de onderneming moeten worden bepaald. Daarnaast worden ondernemingen of delen daarvan ook regelmatig gekocht door en verkocht aan ‘derden’. Het is daarbij de vraag hoe de waarde van een onderneming of de waarde van de aandelen van een organisatie moeten worden bepaald. Welke aanknopingspunten zijn daarvoor aanwezig? 

In de praktijk circuleren simpele rekenregels om een bedrag te berekenen. Maar leidt dat tot de waarde van een onderneming? Mag je daarvan uitgaan om vast te stellen wat een reële waardering zou zijn? Ook de jaarrekening wordt in de praktijk als vertrekpunt voor de waardering genomen. Maar kan dat eigenlijk wel? Een begrijpelijke vraag die in de praktijk veelvuldig wordt gesteld, maar die voor de beantwoording wel enige toelichting behoeft. Wat zijn de uitgangspunten van een jaarrekening en hoe verhoudt deze zich tot de waarde van de onderneming waarvoor deze is opgemaakt? Overigens is naast de waarde van een onderneming ook de prijs een relevant gegeven. Komen deze grootheden met elkaar overeen? In de praktijk zit regelmatig licht tussen waarde en prijs. Hoe is dat verklaarbaar? En wat is daarbij acceptabel? Bij de waardering van een onderneming (of de aandelen daarvan) in een concrete situatie is het van belang zicht te hebben op de uitgangspunten en rekenmethoden.

Deze en soortgelijke vragen staan centraal in deze praktijkgerichte cursus. Vanuit theoretische ankerpunten maken de docenten de vertaalslag naar de praktijk van waardering van (aandelen van) ondernemingen. Daarbij worden ook de bronnen van informatie benoemd die daarvoor relevant zijn, waaronder de jaarrekening. 

Het waarderen van ondernemingen is een specialisme geworden. De docenten zijn werkzaam in de praktijk maar baseren zich daarbij op achterliggende uitgangspunten en theorieën.

Programma

Hoe kom je tot de waardering van een onderneming? Welke uitgangspunten hanteer je daarbij? Waar vind ik de juiste informatie? Wat kan ik met de jaarrekening daarbij? Deze en soortgelijke vragen staan centraal in deze cursus. 

Het programma is er op gericht u handvatten te geven voor de waardering van ondernemingen in de praktijk. Na afloop van de cursus kunt u benoemen wat het belang is van de jaarrekening bij het waarderen van een onderneming. Tevens hebt u zicht op de waarderingsmethoden en op de stappen in het proces van de waardering van een onderneming. Daardoor bent u in staat om kritische vragen te stellen bij de waardebepaling van ondernemingen. 

Vanuit een theoretische analyse nemen de docenten u mee naar een vertaling voor de praktijk. U wordt daarbij van harte uitgenodigd tijdens de cursus uw praktijkervaringen in te brengen. 

Voor wie bestemd?

Deze cursus is bestemd voor advocaten, (kandidaat)notarissen, juristen en financials met enige (basis)kennis van het jaarrekeningenrecht en die de waardering van ondernemingen kritisch moeten kunnen bevragen.

Docenten

De cursus wordt gegeven door ervaren docenten, die hun sporen hebben verdiend in de wetenschap en in de praktijk. Prof. dr. mr. Jurriën van der Heijden RA is verbonden aan de Business Universiteit Nyenrode en de Belastingdienst. Dr. mr. Marc Broekema MBV RV en prof. dr. mr. Jan Adriaanse zijn beiden verbonden aan de Universiteit Leiden en adviesbureau BFI Global. 

Overige informatie

Deze cursus wordt in het Aristo Meeting Center Amsterdam (Sloterdijk) verzorgd. De cursus zal ook middels een livestream te volgen zijn. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u de cursus op locatie wilt volgen of online middels de livestream.

Deelname op locatie

Bij deelname op locatie bedraagt de cursus € 579,- excl. btw. Lunch (open buffet) en hapjes tussendoor zijn inbegrepen.

Deelname online

Online deelname bedraagt € 529,- excl. btw.

Programma

Datum: 7 november 2023
Tijd: 09:30 tot 16:45 uur

De cursus is opgebouwd uit de delen jaarrekening en waardering van ondernemingen.

In de ochtend lig de focus op de beantwoording van onder andere de volgende vragen:

 • Wat is de betekenis van de jaarrekening voor de waardering van een onderneming?
 • Waarom is een jaarrekening niet zonder meer geschikt als basis voor een waardering?
 • Wat is het belang van verschillende winstcijfers in de jaarrekening?
 • Welke vrijheid hebben ondernemers bij het opstellen van een jaarrekening?
 • Kunnen de gegevens uit de jaarrekening gewoon worden gevolgd?
 • Kan de accountant van de waarde van een onderneming vaststellen?

In middag van de cursusdag worden de volgende vragen opgepakt en beantwoord:

 • Welke methoden kunnen worden gebruikt voor de waardering van een onderneming?
 • Wat houdt de discounted-cashflow(DCF)-methode in?
 • Welk stappen worden in het waarderingsproces gezet?
 • Waar haal ik de juist informatie vandaan?
 • Hoe weet ik of ik alle relevante informatie heb?
 • Hoe kan prognoses en verwachtingen beoordelen?
 • Hoe wordt een vermogenskostenvoet (bijv. een WACC) bepaald?
 • Waar kan het fout gaan in het waarderingsproces

Docenten

Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA

Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA

Jurriën van der Heijden studeerde fiscale economie, fiscaal recht en accountancy. Sinds 1990 is hij werkzaam bij het Vastgoedkenniscentrum van de Belastingdienst. Van 1999 tot en met 2003 was hij tevens werkzaam als universtair docent aan de Universiteit Leiden. In 2006 promoveerde hij op het onderwerp Winstrealisatie bij onderhanden werk volgens goed koopmansgebruik. Jurriën is tevens verbonden aan Nyenrode Business University.

Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse

Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse

Prof. dr. Jan Adriaanse is hoogleraar turnaround management aan de Universiteit Leiden en wetenschappelijk directeur van het Institute of Tax Law & Economics van de Leiden Law School. Hij is tevens partner en medeoprichter van BFI, een onafhankelijk corporate finance kantoor gevestigd in Amsterdam waar hij zich in het bijzonder richt op bestuurdersaansprakelijkheids- en faillissementsonderzoeken, evenals turnaroundvraagstukken.

Dr. M.J.R. (Marc) Broekema

Dr. M.J.R. (Marc) Broekema

Dr. Marc Broekema MBV RV is partner en medeoprichter van BFI, een onafhankelijk corporate finance kantoor gevestigd in Amsterdam waar hij zich in het bijzonder richt op complexe bedrijfswaarderingsvraagstukken, economische schade, en faillissementsonderzoeken. Ook is Marc parttime verbonden als universitair docent aan de Universiteit van Leiden en Raad (plv.) in de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam.

Ervaringen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.Review plaatsen

Inschrijven

U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een I am Legal-account, dan kunt u hieronder inloggen.

Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.

6

Gerelateerde cursussen

Hybride
09 okt 2024
6 punten

Waardering van ondernemingen & jaarrekening-analyse voor juristen

Dr. mr. J. (Jurriën) van der Heijden RA, Dr. M.J.R. (Marc) Broekema, Prof. dr. mr. J.A.A. (Jan) Adriaanse
~ aanbevolen cursus ~
Hybride
24 sep 2024
6 punten

Masterclass Reorganisatie

Prof. mr. dr. A.R. (Ruben) Houweling, mr. D. (Daniël) van Gerven
Tijdens deze masterclass gaan prof. Ruben Houweling en mr. Daniël van Gerven diep in op de juridische aspecten van een zorgvuldig voorbereidde reorganisatie. Aan de hand van praktische voorbeelden uit...
Fysiek
11 nov 2024
6 punten

Framing en reframing voor juristen

mr. A.A. (Arthur) Noordhuis
Bent u een ja-jurist of een nee-jurist met een afvinklijstje?  Wilt u een gewone burger of één met vlees? Europese Grondwet, Sleepwet, juridisch geneuzel? Kennis van framing en reframing is...
Hybride
14 okt 2024
4 punten

Vertegenwoordiging en besluitvorming bij personenvennootschappen

Prof. Mr. C.A. (Kid) Schwarz
Het vertegenwoordigingsrecht van Boek 3 en de verbijzondering van dat recht in Boek 2 krijgt in deze cursus de volle aandacht. We gaan van vertegenwoordiging bij maatschap, VOF en CV...
© Copyright 2024 I am Legal | Privacy Statement | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling