Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Algemene informatie
Notarieel Tucht- en Gedragsrecht (inclusief ethiek en integriteit in de visie van de notariële tuchtrechter).
Kandidaat-notarissen, toegevoegd-notarissen en notarissen worden in toenemende mate geconfronteerd met tuchtklachten. Tal van klachten worden ongegrond verklaard, maar als de klacht gegrond wordt verklaard, wordt naast de tuchtrechtelijke maatregel in de regel ook nog een kostenveroordeling opgelegd. Een notarieel foutje kan daardoor een heel duur foutje worden. Er is terecht ook veel meer aandacht voor ethiek en integriteit.
Niet zelden had een klacht en daarmee een kostenveroordeling kunnen worden voorkomen indien de notaris adequaat volgens de regels en maatstaven van de wetgever en de tuchtrechter had gehandeld. Als er desondanks toch een klacht wordt ingediend, staat de beklaagde (kandidaat) notaris die aantoonbaar volgens de regels heeft gehandeld in een aanzienlijke betere positie. Belangrijk is ook het tuchtprocesrecht.
Wanneer doe ik het nou goed en wat mag van mij als (kandidaat) notaris wel of niet worden verwacht? Hoe kan ik voldoen aan wat de beroepsethiek van mij verlangt, aan alle verplichtingen die aan de notaris worden gesteld en daarnaast aan de kernwaarden van het notariaat (in willekeurige volgorde): onpartijdigheid, integriteit, kwaliteit, onafhankelijkheid, zorgvuldigheid en rechtszekerheid.
De rechtspraak van de Notariskamer van het Amsterdamse Hof vormt daarbij een kostbare leidraad en kennis van die tuchtrechtspraak op alle onderdelen van de notariële dienstverlening is een must. In deze praktijk cursus wordt daar uitvoerig op ingegaan.
Aan de hand van recente uitspraken van de Notariskamer wordt ingegaan op:
- Beroepsethiek en integriteit als de rode draad van de notariële zorgplicht
- Ontvankelijkheid klager (wie is belanghebbende, wie kan klagen?)
- Klachttermijn van art. 99 lid 21 Wna
- Geheimhoudingsplicht (reikwijdte)
- Informatieplicht, zorgplicht en onderzoeksplicht notaris
- Wilscontrole (huwelijkse voorwaarden en (levens)testament)
- Het beleggingsverbod (art. 17 lid 3 Wna), ontwikkelingen
- Strenge normen voor beoordeling wilsbekwaamheid testateur van zowel de notariële tuchtrechter als de civiele rechter
- Geschorst, wat mag ik nog of juist niet
- Tuchtmaatregel verweer
- Staat het rechtsmiddelenverbod altijd cassatieberoep tegen beslissing Notariskamer in de weg
- Tips en opstekers
Prof. mr. A.H.N. Stollenwerck zal tijdens deze praktische, interactieve cursus ingaan op de op verschillende terreinen van de notariële dienstverlening ontwikkelde recente tuchtrechtspraak van de Notariskamer van het Gerechtshof Amsterdam, zodat u daarmee uw voordeel kunt doen in de dagelijkse praktijk. Tot 1 februari 2020 was Prof. Stollenwerck raadsheer bij het Gerechtshof Den Haag en het Gerechtshof Amsterdam (notariskamer).
KNB-leden moeten in het tijdvak 2024-2025 in totaal 6 PE punten halen op het terrein van ethiek en fraudepreventie. Om aan deze verplichting te voldoen kunt u bij I am Legal de cursus ‘Notarieel Tucht- en Gedragsrecht’ volgen alsmede diverse cursussen op het gebied van de WWFT.
Overige informatie
Deze cursus wordt in het Aristo Meeting Center Amsterdam (Sloterdijk) verzorgd. De cursus zal ook middels een livestream te volgen zijn. U kunt bij uw inschrijving aangeven of u de cursus op locatie wilt volgen of online middels de livestream.
Deelname op locatie
Bij deelname op locatie bedraagt de cursus € 385,- excl. btw. Onbeperkt thee, koffie, frisdrank/fruitwater, koekjes en snoeplekkernij is inbegrepen.
Deelname online
Online deelname bedraagt € 355,- excl. btw.
Docenten
Prof. mr. A.H.N. (Fons) Stollenwerck
Fons Stollenwerck is sinds zijn afstuderen en promoveren werkzaam geweest als rechter bij de rechtbank Arnhem en als notaris bij verschillende kantoren. Na zijn vertrek bij de rechtbank Arnhem werd hij raadsheer- plaatsvervanger bij het Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch. Daarnaast is hij tevens als raadsheer verbonden aan het Gerechtshof Amsterdam (Notariskamer). Hij is sinds juni 2008 voorzitter van het bestuur van de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap en van het Pitlo Fonds. Hij is verder (hoofd)redacteur van enkele tijdschriften, lid Wetenschappelijke Advies Raad (WAR) van EPN en hoofddocent van de EPN/Grotius opleiding Estate Planning. Verder is hij counsel bij SmeetsGijbels Advocaten en emeritus hoogleraar bij de VU Amsterdam.
Fons Stollenwerck is gespecialiseerd in het relatievermogensrecht, erfrecht en notarieel tuchtrecht.
Ervaringen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.
Review plaatsen