Algemene informatie
De ontbinding van wederkerige overeenkomsten is jarenlang voorwerp geweest van intensief debat in de doctrine en voorwerp van vele principiele uitspraken van de Hoge Raad. In de kern gaat het telkens om de kwestie dat de ontbindingsbevoegdheid zeer ruim is (“iedere tekortkoming geeft recht op ontbinding”) wat voor de tekortschietende schuldenaar bepaald onredelijk kan zijn, met name als het gaat om duurovereenkomsten en met in situaties van overmacht.
In deze cursus worden deze diverse ontwikkelingen besproken en in perspectief geplaatst.
In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de positie van de “tenzij-clausule”, mede vanuit wetshistorisch perspectief, en de (beperkte) mogelijkheden van ambtshalve toetsing door de rechter. Daarnaast gaat veel aandacht uit naar de gedeeltelijke ontbinding, mede in vergelijking met de vordering tot schadevergoeding. Ten slotte zal aan de van een aantal prejudiciële vragen die de Hoge Raad heeft beantwoord de verhouding tussen de hoofdregel en de uitzondering van art. 6:265 BW inzichtelijk worden gemaakt.
Docenten

Mr. dr. L. (Luuk) Reurich
Mr. dr. L. Reurich is raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Haag en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Noord-Holland. Hij is tevens zelfstandig adviseur en docent bij de Beroepsopleiding Advocaten.
Ervaringen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.
Review plaatsen
Review plaatsen
Inschrijven
U heeft een account nodig om u in te schrijven voor deze cursus. Heeft u geen account, maak dan een ACCOUNT aan. Heeft u wel een I am Legal-account, dan kunt u hieronder inloggen.
Door het aanmaken van een account kunt u zich sneller inschrijven voor cursussen, uw persoonlijke gegevens wijzigen, en heeft u toegang tot een persoonlijke leeromgeving met alle cursusinformatie.